01.11.2010

Fremtiden er snart over oss - 300 km over oss...

Robonaut 2 viser muskler    Foto:NASA
Når Discovery drar på sitt siste oppdrag til ISS har den med seg en liten bit av fremtiden. Med seg har den nemlig fire besetningsmedlemmer, med enveisbillett. Denne nye generasjonen av astronauter trenger ikke mat, de kan jobbe 24 timer i døgnet og bryr seg ikke om det er luft å puste i. Vi snakker selvsagt om en ny generasjon robot, roboter med hode, armer og torso. Bein har de ikke, for hva skal de vel med det i ett miljø der en ikke trenger å gå ?

Astronaut-roboten har det snedige navnet Robonaut 2, men kalles bare R2 blant venner. Den er utviklet av NASA i samarbeid med GM og er blant verdens mest avanserte menneskelignende roboter. Hvilke konkrete oppgaver den skal ha på ISS er litt usikkert, men først og fremst skal den brukes som en prototype for å se hvordan en slik type robot kan klare å utføre arbeid i ett vektløst miljø. Med tiden vil den nok få konkrete arbeidsoppgaver, og bli som en hjelp til besetningen. I fremtiden kan nok slike roboter utvikles for å vedlikeholde romstasjonen på utsiden, noe som gjør romvandringer for det meste overflødige. Det er nok noe astronautene ser på med blandede følelser, ettersom det å jobbe utenfor romstasjonen er veldig slitsomt og risikabelt, samtidig som det er beskrevet av mange som det vakreste en kan utføre i rommet.


Samarbeid og verktøy er viktig  Foto:NASA
R2 er så avansert at den har 5 bevegelige fingre, og kan bruke samme verktøy som mennesker. Den har fem kameraer i visiret, og ett infrarødt kamera som gir den dybdesyn. Noen vektløfter er den nok derimot ikke. Den kan løfte ca. 10 kilo, men det er visst nok mye mer enn andre lignende roboter. All tankekraften sitter i robotens mage, da hodet ikke kunne romme både kameraer og prosessorer. Den har og en ryggsekk med batterier og strømforsyning som gjør at den kan plugges inn på jorden og på ISS. Og de som er redd for at den kompliserte roboten skal utvikle intelligens og ta over ISS med sine 38 prosessorer trenger ikke frykte. Det kan nemlig styres fra bakken og fra ISS. Men noe frihet vil den få, da det er ett mål å utvikle roboter som ikke trenger 100% tilsyn for å utføre en jobb tilfredstillende.

Mon tro hva fremtiden vil bringe ? Vil det være roboter som tar de første skrittene på Mars ? Vil astronauter kun bli brukt til å styre roboter som gjør alt jobben ? Når kommer de første robot pilotene ? Vi kan bare undres, og inntil videre kan vi se en del av fremtiden i bane rundt jorden om bord på ISS.

2 kommentarer:

  1. Morsomt innlegg, spennende utvikling ja, der er jeg enig ;)

    SvarSlett
  2. Jeg har ett prosjekt om dette, dere er vellkomne til å sende meg info på Augustikus@gmail.com

    SvarSlett