15.11.2010

Hva har ISS gjort for DEG ?

Ett svar på dette spørsmålet er nesten like komplisert som romstasjonen selv. Men det enkle svaret er at ISS ikke har gjort noe med prisen på brød, bensin eller hus. ISS har ikke bidratt til å skape svevebiler, middagspiller(slike du ser på sci-fi filmer) eller klart å lage vektløshet på bakken. Så hva har egentlig ISS gjort for menneskeheten da ?

For å gi ett svar på dette må vi tenke litt langsiktig og se på hva vi kan få ut fra et vi har lært fra byggingen og opprettholdelsen av ISS. For å utvikle ISS har utallige nye løsninger på enkle problemer sett dagens lys. Mange av utfordringene har vært ikke-eksisterende før det ble ett behov for dem om bord ISS. Dette har igjen ført til masse nytenkning, for det mest innen romfart og romfartsteknologi. Men hva gjør dette for deg ?

For lenge siden satte mange skip ut fra land med ett mål: å bevise at jorden var større enn det kjente til dags dato. Mange av dem forsvant, noen snudde i redsel, men noen fant faktisk land i den andre enden. Og noen av dem igjen kom tilbake og fortalte om det. Men hva så ? Den vanlige mann i gata på den tiden hadde ingen mulighet å dra nytte av dette. Det var bare et fabel-land langt langt vekke som de aldri ville få gleden av å besøke.

Da bilen ble bygget var det få som så nytten i den, den var tregere enn en hest, og bråkte forferdelig. Flyet i sin barndom var livsfarlig, upålitelig og dumdristig. Den første datamaskinen tok ett helt rom, og det ble ansett at det kun var behov for mellom fem og ti slike maskiner i verden. Men verden har gått fremover siden da. Nå har de fleste familier en bil, og gjerne to, som er mye raskere enn en hest. Fly er det sikreste kollektive transportmiddelet, og datamaskiner bærer vi alle minst en av i lommen.

Poenget er at vi må tenke fremover med ISS også, for det er der utbyttet av dette ambisiøse prosjektet ligger. Dette tiltross for at håpet var at ISS skulle kunne utvikle spennende nye medisiner, teknologier og teknikker som ikke kan utvikles i jordens tyngdekraft. Muligens at noe slikt en dag blir oppfunnet der oppe, men den virkelige avkastningen vil vi se på lang sikt som følge av de erfaringer vi har gjort oss med å holde mennesker konstant i rommet i over ti år så langt.

I tillegg ligger gevinsten i å inspirere barn og unge til å lære mer om det som omgir oss. Gi dem en forståelse i hvordan verden og verdensrommet fungerer sammen. Drømmer om fremtiden bidrag nemlig til å tenne en gnist i de unge, slik at de faktisk ønsker å lære matte og fysikk. Og slik utviklingen er i dag trenger vi flere som har slike ønsker. ISS gir unge noe spennende å drømme om, det gir dem ett mål i livet, og ett håp for fremtiden slik at de kan bidra med å utvide menneskenes horisont.

Mennesket må utforske rommet, for om alt fortsetter slik det gjør i dag kommer jorden til å bli en utrivelig planet om relativt kort tid. Og som menneskene i all tid før oss, må også vi søke å utvide menneskenes tilstedeværelse ut fra de kjente omgivelsene. Vi må se oppover og utover, og utnytte menneskets mest overlegne evne, den som gjør at vi står øverst i nærigskjeden; evnen til å utvikle teknologi som holder oss i live i ugjestmidle miljøer. Jeg tror ikke Mars en dag blir beboelig slik jorden er i dag, men at mennesker kan utvikle teknologi som gjør oss i stand til å bygge ett samfunn der er jeg ikke i tvil om. For mennesket vil alltid søke etter nye land, etter nye omgivelser. Enten som følge av eventyr, eller som følge av behov.

Og ett sted må vi jo begynne, det kalles ISS, og er ett springbrett for fremtiden.

1 kommentar:

  1. Likte denne bloggen! Bra formulert og et fint perspektiv på ting :)

    SvarSlett