14.11.2010

44 år siden slutten på Geminiprogrammet

 
Mandag 15. November er det 44 år siden Gemini 12 landet i havet etter endt oppdrag, og dermed avsluttet Geminiprosjektet i Amerikas kappløp mot månen. Nå mente NASA at de hadde den informasjonen de trengte til å trygt kunne fortsette med Apollo, og målet om å nå månen før tiåret var over.

James Lovell ombord i Gemini 12 Foto:NASA




Gemini 12 ble fløyet av Buzz Aldrin og James Lovell, med Lovell som kaptein, og Aldrin som pilot. Lovell var veteran med maratonturen til Gemini 7 under beltet. På dette oppdraget tilbrakte han og Frank Borman ikke mindre enn 14 dager sammen i en knøttliten Geminikapsel, som er å sammenligne med forsetet i en VW Boble. Buzz Aldrin derimot var førstereisgutt, men skulle vise seg å være veldig godt trent og forbered til den store oppgaven som hvilte på hans skuldre. Han skulle en gang for alle vise at romvandring er mulig å gjennomføre på en måte som er nyttig og sikkert. Alle de foregående romvandrerne hadde støtt på problemer av varierende grad. Doggete visir, utmatting og koordinasjonsproblemer viste seg å være vanlig på de foregående forsøkene.

Buzz Aldrin trener i vanntanken før oppdraget. Foto:NASA
Det som trolig skilte Aldrin fra de andre var at han hadde muligheten til å trene på mange av oppgavene han skulle utføre i vektløshet i en stor vanntank. Ved å bruke oppdriften i drakten, og vekter påmontert denne, kunne en enkelt få han til å være ”vektløs” i vannet. Selv om han ikke var vektløs inne i drakten, så var dette ganske nærme den virkelige opplevelsen, og ble raskt opptatt som standard hos NASA. Det Aldrin gjorde på sine romvandringer var ikke hjernekirurgi, men han skrudde i bolter, mutre og brukte andre verktøy for å evaluere bruken i rommet. Han hentet også inn eksperimenter som var festet på utsiden.
 
Agena målfartøyet bundet fast i Geminikapselen Foto:NASA
Buzz Aldrin på romvandring under Gemini 12 Foto:NASA












Men i tillegg til vellykkede romvandringer ble det også utført flere forsøk med å møte ett Agena målfartøy, og flere sammenkoblinger med dette. Det ble også utført eksperimenter med å binde de to fartøyene sammen med en lang wire for å se hvordan de to fartøyene da ville oppføre seg. Også inne i fartøyet ble enkelte eksperimenter utført, og en knapp i fartøyet var ganske enkelt bare merket FROG. Dette var knappen for å aktivere ett eksperiment med froske-egg for å se hvordan de ville vokse i vektløshet.

Aldrin ute på romvandring Foto:NASA
Gemini 12 gikk inn i historien som en av de mest vellykkede Geminiferdene som ble gjennomført. Dette mye takket være Buzz Aldrins perfekte romvandringer. Veien var nå ryddet for å ta fatt på den største oppgaven; Månen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar