23.11.2010

Discovery klar for innsats

Foto: Justin Ray/Spaceflight Now
Romfergen Discovery er nå klar for sin siste ferd til rommet. Både den defekte ventilen, og de sprukne metallstagene under skummet på tanken er nå byttet og reparert. Nytt skum er i tillegg lagt utenpå skaden, og en ser seg ferdig med arbeidet.

Videre er det bestemt å holde ett møte 29. November for å legge ned eventuelle endringer i oppdraget, og eventuelle begrensninger, som følge av den reparasjonen som er gjort. Det kan være de vil sette enkelte begrensninger med tanke på hvilke kriterier som skal til for å skyte opp. Dersom det bestemmes å gå videre med oppskytningen vil det ta minst tre dager å klargjøre romfergen og støtteapparatet. En oppskytning blir derfor ikke aktuell før 3. Desember klokken 0851 (norsk tid).

Nytt skum legges på. Foto:NASA
Oppskytningsvinduet for desember er kun åpent til 6. Desember. Dersom det kanselleres en dag i rommet kan imidlertid Discovery skytes opp 7. desember, men dette er lite trolig. Hver dag vil det bli en mulighet for oppskytning av Discovery. Målet er ISS, og ved å skyte den opp akkurat idet ISS passerer over Cape Canaveral spares store mengder drivstoff i opphentingen av romstasjonen. Det daglige oppskytningsvinduet er derfor bare rundt 10 minutter, med 5 minutter før ISS passerer, og 5 minutter etter.


Disse strenge oppskytningsvinduene er nødvendig for å spare drivstoff, men også for å gjøre oppdraget enklere. Solvinkelen ved dokking og andre vanskelige manøvre kan være essensiell ettersom ingen vil ha sola midt i ansiktet, likeledes er det heller ikke bra å gjøre vanskelige manøvre i verdensrommets stummende mørke.

Linker: NASA, SpaceflightNow, Space.Com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar