31.10.2010

ISS – International Space Station – Snart 10 år med kontinuerlig bemanning


ISS sett fra STS 130 FOTO:NASA
I dag er det akkurat 10 år siden det første mannskapet som skulle jobbe og bo om bord ISS tok av fra jorden.  Mannskapet bestod av Bill Shepherd, Sergei Krikalev og Yuri Gidzenko, og de tok av fra den russiske kosmodromen i Baikonur i Kasakstan. To dager etter dokket de med ISS, og siden den gang har ISS vært bemannet 24 timer i døgnet frem til dags dato. På ti år har stasjonen vokst til å bli større enn en fotballbane, til å ha ett større levelig område enn en Boeing 747, til å resirkulere alt fra luft til urin. Stasjonen har sakte men sikkert vokst i takt med nye flyvninger med romfergene, og ser ut til å stå helt ferdig i 2011 når Endeavour kommer opp med den siste modulen.

I tillegg til å være ett teknologisk mesterverk, er ISS også en kilde til samarbeid mellom nasjoner. Hele 15 nasjoner bidrar til prosjektet, noe som betyr at mennesker fra mange forskjellige kulturer må bo sammen over lengre tid i ett begrenset område. Dette har vist seg å være en mindre utfordring enn først antatt, og de aller fleste som har hatt ett opphold på ISS minnes den gode stemningen, og det utrolig givende samarbeidet mellom mennesker med ulik bakgrunn. En gikk så langt som å si at det han likte best med oppholdet var ikke mikrogravitasjon, eller å se på den nydelige planeten ISS sirkler rundt, men faktisk det å samles til å spise og hygge seg. Dette gir i hvert fall meg ett visst håp om at mennesker bør kunne leve sammen på jorden, når det går så bra innestengt i verdensrommet.
Løping i vektløshet på ISS Foto:NASA
Raske fakta om ISS
Lengde: 109 meter
Bredde: 73 meter
Beboelig volum: 360 Kubikkmeter
Vekt: 370290 Kilo
Besetning: 3-6
Sikkerhet: Alltid en Soyuz kapsel tilkoblet og klar til å evakuere i en nødsituasjon. I tillegg er det brannslukkingsutstyr, førstehjelpsutstyr og enkelt medisinsk utstyr. Alle beboelige områder er beskyttet av skjold i tilfelle innslag av mikrometeoritter.
Medlemsorganisasjoner: NASA(USA), ESA(Europa), JAXA(Japan), RKA(Russland), CSA(Canada)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar