03.11.2010

Kina på vei mot stjernene

Taikonaut Zhai Zhigang utfører Kinas første romvandring
Søndag skjøt Kina opp nok en satellitt til bruk i sitt nye navigasjonssytem. Dette er nok en vellykket oppskytning for Kina, som er langt på vei å utvikle sin egen romstasjon. Kina er den tredje nasjonen, etter Russland og USA, som har sendt mennesker opp i verdensrommet. Det hendte i 2003, da taikonaut Yang Liwei ble skutt opp i romfartøyet Shenzhou 5. Siden den gang har Kina hatt flere vellykkede oppskytninger, og utført sin første romvandring i 2008. Den varte i 20 minutter, og viste nok en gang Kinas evne til å utforske verdensrommet uavhengig av andre. Men Kina vil ikke la det stoppe her, de sikter lengre ut. Først er det snakk om en romstasjon, deretter går turen til Månen, og trolig Mars etter det.  Den første delen av romstasjonen skal etter planen skytes opp i 2011. Romstasjonen blir ikke i nærheten av størrelsen til ISS, men mer lik MIR.

Når dette er gjort er månen neste. Først vil de sende opp ubemannede fartøyer som skal utforske overflater fra bane. Deretter følger fartøyer som skal lande, og samle stein og jord, for deretter sende dette tilbake til Jorden. Så kommer den store prøven, nemlig å lande mennesker på Månen som den andre nasjonen i Verden. Dette skal skje før 2025, men vil nok trolig skje rundt 2020. Dette gjør Kina i ett skritt mot å utforske resten av verdensrommet. Alle deler av programmet er ikke kjent, men det ser ut som Kina setter som mål å opprette en base på månen, der mennesker kan bo og jobbe permanent.

Fortsetter Kina sin nåværende hastighet vil de om få år være på høyde, eller ledende innen bemannet romfart. De har pengene, teknologien og viljen til å gjennomføre det. Hva fremtiden vil bringe er litt usikkert, men en ting tør jeg sette penger på: De neste fotavtrykkene på Månen har ”Made in China” trykket inn i seg…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar