26.11.2010

ESA viser muskler i kveld

I kveld får himmelen to nye satellitter levert av en Ariane 5 rakett fra ESA. Oppskytningen vil finne sted på ESAs oppskytningsbase i Kourou i Fransk Guinea klokken 1939(norsk tid). Ariane 5 er ESAs muskelrakett, med en løftekapasitet på opptil 10 tonn opp i geosynkron overføringsbane i en høyde av ca. 35700 km. Eller den kan dra med seg 20 tonn opp i lav bane rundt jorden, noe som tilsvarer den høyden f.eks. ISS holder til i som er ca. 350km over bakken.

I kveld skal den ta med seg to kommunikasjons satellitter for det private markedet opp til GEO(Geosynkron Bane). De to satellittene vil deretter gjennomgå måneder med testing og justering før de blir tatt i bruk. Oppskytningen vil finne sted klokken 1339(lokal tid), så det kommer til å bli ett flott skue der den stiger mot himmelen.

Se det hele live her hos ArianeSpace der sendingen starter klokken 1924(norsk tid).

Mer info om Ariane 5 HER

2 kommentarer:

  1. Er du sikker på at den kan sende like mye (20 tonn) opp i geosynkron bane som til lav jordbane?

    SvarSlett
  2. takk for korreksjonen... skrivefeilmonsteret slår til igjen. Godt noen oppdaget det :) Skal være 10 tonn til GTO og 20 tonn til LEO. Ganske imponerende at den kan dra med seg ett litt dårlig lastet vogntog til ISS :) Men la meg også påpeke at det er den versjonen av Ariane V raketten som ble brukt i oppskytningen nevnt over jeg snakker om. Det finnes flere typer, og de har forskjellig lastekapasitet...

    SvarSlett