03.12.2010

NASA hevder å ha funnet nytt liv på jorden

NASA holdt fredag 2. Desember en pressekonferanse som satte oppfatningen av livet på jorden og i universet i nytt lys. Det de ville vise frem var ikke E.T. eller rester etter aliens fra Roswell, slik mange funderte på. Det de ville vise frem derimot var ett funn av en bakterie som oppfører seg på en annen måte enn alt annet liv som vi kjenner til. Denne bakterien bryter med helt grunnlegende regler om livets byggesteiner, nemlig DNA. Til nå har det vært kjent og godtatt at alt liv er avhengig av seks grunnstoffer for å danne DNA, som er nødvendig for å opprettholde liv. Disse stoffene har til nå vært karbon, hydrogen, nitrogen, oksygen, fosfor og svovel. Det som er helt unikt med den nyoppdagede bakterien er at den kan bruke arsenikk i stede for fosfor i oppbyggingen av sitt DNA. Denne bakterien er dermed ikke avhengig av en av de byggeblokkene som til nå har vært avgjørende for om det skal kunne eksistere liv på en planet. Dette åpner døren for å se bredere på hva vi kan forvente av liv i universet. Det har lenge vært mange som har sagt at liv andre steder i universet ikke trenger å være avhengig av det samme som livet på jorden. Nå er det da endelig bevist at til og med livet her på jorden kan bryte med de fastsatte reglene. For alt vi vet kan det finnes liv som bruker totalt andre byggeklosser, eller som kanskje ikke engang er avhengig av DNA for å bygge seg opp.



GFAJ-1       Foto:NASA
De mye omtalte bakteriene ble funnet i en liten innsjø i USA kalt Mono Lake. Denne innsjøen er unik i sin sammensetning, da den består av mye arsenikk har ett meget høyt saltnivå, og er meget basisk. Slike omgivelser ville drept de fleste andre former for liv, men denne lille bakterien, kalt GFAJ-1, elsker dette stedet. Dette gjør den til en såkalt ekstremofil bakterie, en organisme som kan overleve i ekstreme omgivelser. Vi ser tilsvarende yrende liv andre steder på jorden der en normalt venter å finne golde ørkener, som i de dype havene rundt varme skorsteiner som spyr ut varmt vann fra havbunnen.

Mono Lake      Foto:Oasis
Forskerteamet som stod bak denne unike, og grensesprengende oppdagelsen ble ledet av Felisa Wolfe-Simon, en NASA finansiert forsker ved U.S. Geological Survey i Menlo Park, California. Det var hennes forskerteam som har jobbet med ideen om at det måtte være noen der ute som brøt med de kjente reglene, og var villig til å risikere karriere og penger for å bevise det. Arbeidet som er nedlagt kan være ett vendepunkt i søken på liv i universet, da vi nå har bevist at vi må tenke videre når det kommer til liv i universet.
Hvem vet; kanskje det er liv i gassen på Jupiter, eller isen på Titan, eller i sanden på Mars…

For mer info: Besøk NASA sine sider om saken  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar