07.07.2011

Atlantis avslutter en 30 år lang æra i helgen

En ung Atlantis står majestetisk mot himmelen   Foto:NASA
Fredag klokken 1726 norsk tid skal etter planen romfergen Atlantis starte de enorme bærerakettene sine, og stige til himmelen på en søyle av røyk og ild for aller siste gang i historien.
Med seg har den en besetning på fire:

Fartøysjef Chris Ferguson
Pilot Doug Hurley
Ferdspesialist 1 Sandy Magnus
Ferdspesialist 2 Rex Walheim

Oppdraget er det 135. oppdraget romfergene legger ut på, og blir som sagt det siste. Romfergen Discovery, som var oppe på sin siste tur i februar/mars er allerede demontert, og arbeidet med å montere den sammen igjen før utstilling på museum er igang. Den skal i likhet med de to andre romfergene stilles ut på museer og institusjoner i USA. Når romfergene nå pensjoneres står USA uten muligheter til selv å skyte mennesker opp i verdensrommet, og vil derfor bli avhengig av å kjøpe seter på russiske romfartøyer. Det anslås at USA vil ha en selvstendig mulighet til å skyte opp mennesker rundt år 2015, men da i privat regi av flere selskaper som holder på å utvikle romfartøyer for formålet.

Værutsiktene per i dag(7/7) er heller lunkne for at det blir oppskytning i fredag, til tross for at alle andre systemer er klare etter en perfekt nedtelling helt uten feil og uforutsette hendelser. Vi kan bare ønske mannskapet lykke på ferden, og håpe at Atlantis kan sette prikken over i-en for en æra som nok aldri vil bli glemt av menneskene. En æra der mennesket kunne ta av med en rakett og lande som ett fly, en æra der mennesket gikk fra å sende testpiloter til å sende forskere opp i verdenrommet. En æra der så mange mennesker har jobbet jevnt og trutt sammen for ett felles mål over så lang tid.

Mon tro hva fremtiden bringer ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar