31.07.2011

MSL - Curiosity har fått ett sted å lande

Gale Crater  Foto:NASA
Curiosity slik den vil se ut på Mars  Foto:NASA
NASA har bestemt at MSL, populært kalt Curiosity skal lande i Gale-krateret på Mars når den kommer frem til den røde planeten på høsten 2012. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av nøye undersøkelser fra banegående fartøyer, som viser at det er her det er størst sjanse for å finne bergarter som kan holde bevis på tegn til tidligere vann eller eventuelt liv på Mars. Roveren skal  lande på ett flatt område nede i krateret, for deretter å klatre opp mot toppen av ett stort fjell i midten av krateret. Krateret ligger i ett område som fra før er meget lavt i terrenget på planeten, noe som gjør at forskerne håper vann kan ha rent ned hit som følge av tyngdekraften.
Det planlagte landingsområdet   Foto:NASA



Oppskytningen finner sted mellom 25 November og 18 Desember, og landing på Mars er beregnet i August 2012. Vi venter i spenning, og ønsker Curiosity lykke til.

20.07.2011

Romfergen Atlantis på vei hjem

En kan vel spørre seg hva "hjem" er for ett nydelig fartøy som romfergen, men faktum er at den aller siste romfergeekspedisjonen er i ferd med å avsluttes. Romfergen Atlantis vil forsøke å lande på Kennedy Space Centre Torsdag 21.Juli 2011 klokken 1156 norsk tid. Dersom alt går etter planen vil dette avslutte ett 30 år langt kapittel i romfartshistorien, og mange stiller spørsmål om hva USA skal gjøre nå ? Når Atlantis setter hjulene på bakken i Florida vil det være aller siste gang på mange år at ett amerikansk romfartøy har brakt mennesker til verdensrommet og trygt tilbake. For etter dette vil USA være prisgitt kjøpte seter i russiske romfartøy inntil de selv klarer å utvikle ett nytt romfartøy til å frakte mennesker til nye grenser. Dette vil trolig først skje tidligst rundt 2015. Det vil i så fall ende opp med å bli i privat kommersiell regi, og ikke statlig slik NASA er i dag. NASA vil da kjøpe slike kommersielle turer med romfartøy drevet av private selskaper som SpaceX og Boeing.
Vi kan bare håpe at amerikanerne ikke mister sine meget dyktige astronauter i denne prosessen, og at de kommer styrket tilbake når de atter en gang i fremtiden velger å sende mennesker opp i rommet fra amerikansk grunn.

LYKKE TIL ATLANTIS OG MANNSKAP !

08.07.2011

Atlantis har tatt av for siste gang !

Atlantis tok av i dag fredag 8. Juli 2011 for siste gang etter en liten pause på noen minutter når det gjenstod 31 sekunder på klokken etter en liten feil som måtte kontrolleres. Spenningen var til å ta og føle på idet klokken endelig begynte å tikke nedover igjen.

Vi ønsker mannskapet lykke til, og ofrer mange fine tanker til alle de tusener av mennesker som har jobbet for å få dette til !

07.07.2011

Atlantis avslutter en 30 år lang æra i helgen

En ung Atlantis står majestetisk mot himmelen   Foto:NASA
Fredag klokken 1726 norsk tid skal etter planen romfergen Atlantis starte de enorme bærerakettene sine, og stige til himmelen på en søyle av røyk og ild for aller siste gang i historien.
Med seg har den en besetning på fire:

Fartøysjef Chris Ferguson
Pilot Doug Hurley
Ferdspesialist 1 Sandy Magnus
Ferdspesialist 2 Rex Walheim

Oppdraget er det 135. oppdraget romfergene legger ut på, og blir som sagt det siste. Romfergen Discovery, som var oppe på sin siste tur i februar/mars er allerede demontert, og arbeidet med å montere den sammen igjen før utstilling på museum er igang. Den skal i likhet med de to andre romfergene stilles ut på museer og institusjoner i USA. Når romfergene nå pensjoneres står USA uten muligheter til selv å skyte mennesker opp i verdensrommet, og vil derfor bli avhengig av å kjøpe seter på russiske romfartøyer. Det anslås at USA vil ha en selvstendig mulighet til å skyte opp mennesker rundt år 2015, men da i privat regi av flere selskaper som holder på å utvikle romfartøyer for formålet.

Værutsiktene per i dag(7/7) er heller lunkne for at det blir oppskytning i fredag, til tross for at alle andre systemer er klare etter en perfekt nedtelling helt uten feil og uforutsette hendelser. Vi kan bare ønske mannskapet lykke på ferden, og håpe at Atlantis kan sette prikken over i-en for en æra som nok aldri vil bli glemt av menneskene. En æra der mennesket kunne ta av med en rakett og lande som ett fly, en æra der mennesket gikk fra å sende testpiloter til å sende forskere opp i verdenrommet. En æra der så mange mennesker har jobbet jevnt og trutt sammen for ett felles mål over så lang tid.

Mon tro hva fremtiden bringer ?