31.05.2012

Dragon har landet

Dragon har kommet trygt tilbake til jorden etter sin seiersgang til ISS.

Mer info kommer

25.05.2012

Dragon fremme ved ISS

Fredag formiddag ankom endelig Dragon romfartøyet ISS etter å ha fløyet under romstasjonen i går. Etter flere "tilbaketrekninger" på vei inn til stasjonen på grunn av noen små problemer med en avstandsmåler ble endelig romfartøyet fanget av robotarmen på ISS utpå ettermiddagen. Dette markerte en ny tid innen romfart der private kommersielle selskaper vil kunne sende romfartøyer opp i jordbane og utføre sammenkoblinger med andre romfartøy og installasjoner.

Etter planen skal Dragon slippes løs igjen etter at mannskapet har tømt den for lasten den har med. Etter seks dager vil romfartøyet slippes løs og entre jordens atmosfære med utstyr som skal tilbake til jorden.

Gratulerer SpaceX og NASA

24.05.2012

Alt klart for å møte ISS i morgen

Dragon har i dag vært kun 2,5km unna ISS og dermed vist at den er i stand til å finne og å møte romstasjonen. I tilleg ble det blant annet testet at mannskapet på ISS i ett nødstilfelle kan styre Dragon. Dette ble gjort ved at mannskapet sende en kommando til Dragon om å skru på ett strobelys. Dette gikk etter planen og Dragon er nå klar for den avsluttende runden av testing før den blir sammenkoblet med ISS. Dette vil etter planen skje Fredag 25. Mai noe etter klokken to.

Det ønskes lykke til og håp om at resten av oppdraget fortsetter like bra dom det har gjort til nå.

23.05.2012

Dragon er endelig på vei til ISS

SpaceX lyktes tirsdag morgen norsk tid omsider å sende opp sin Falcon9 rakett med Dragonkapselen som trolig blir den første kommersielle romfartøy som har besøkt ISS dersom sammenkoblingen finner sted som planlagt fredag.

Selve oppskytningen ble utsatt to døgn etter at en ventil ikke gjorde jobben sin slik at trykket i motor nummer 5 ble høyere enn antatt etter at motoren startet ved oppskytningsforsøket lørdag. Det så ut som det skulle bli oppskytning da motorene tente mot nattehimmelen i Florida, for noen sekunder senere å slukke etterfulgt av intens radioprat for å sikre fartøyet der det stod med fulle drivstofftanker. SpaceX fant raskt feilen, og etter bare to døgn var raketten klar til ett nytt forsøk. Denne gangen gikk det altså etter planen.

Per i dag Onsdag har alle tester vært vellykket og det ser ut som det blir sammenkobling med ISS fredag. 

Fortsettelse følger...

05.05.2012

Ny utsettelse for SpaceX

Den planlagte oppskytningen av Dragon kapselen som etter planen skal møte og sammenkobles med ISS er nok en gang utsatt. Denne gangen til 19. Mai, med 22. Mai som alternativ dato. Nok en gang blir det fortalt at det er tvil omkring software for styringen av kapselen på den aller siste strekningen inn til romstasjonene som ikke er årsaken til utsettelsen. Dette blir den 3 utsettelsen for dette oppdraget på grunn av samme "feil".
Falcon 9 tester motorene 30.04.2012
Foto: SpaceX

Dette vil bli den andre flyvningen i rekken for Dragon kapselen etter en meget vellykket test  i desember 2010. I utgangspunktet skulle det være en prøvetur til før en slik kapsel fikk lov til å møte romstasjonen. Men siden den første gikk så bra som den gjorde har NASA og ledende myndigheter gitt SpaceX tillatelse til å slå sammen prøveflyvning nummer 2 og 3. Før Dragon får lov til å nærme seg ISS må den først vise at den er trygg å ha i nærheten. Den må vise at den tåler de påkjenningene verdensrommet gir, at den kan utføre fine manøvre, at den kan koble inn reservesystemer om noe går galt, og sist med ikke minst må den vise at den kan utføre fri drift. Fri drift vil si at kapselen ikke under noen omstendigheter vil forsøke å styre hverken retningen eller hastigheten når f.eks. robotarmen på ISS griper tak i den. Den skal også vise at den kan navigere og orientere seg selv riktig blant annet ved hjelp av GPS. Alle disse aktivitetene vil bli utført i de to dagene det tar for Dragon å ta igjen ISS i sin bane rundt jorden.
Dragon i bane
Bilde: SpaceX
Når endelig Dragon kommer til ISS skal den igjen vise at den er trygg ved å utføre flere kompliserte manøvre. En av disse er å holde seg på en gitt avstand i en gitt stilling i forhold til ISS over en periode. En annen øvelse er at Dragon kommer inn mot sammenkoblingsporten, men stopper ett godt stykke unna, for så å trekke seg forsiktig tilbake. Poenget med denne manøveren er at en vil se at kapselen klarer å forlate området rundt stasjonen uten å ødelegge noe med hverken kollisjon eller som følge av utslipp av gasser fra rakettdyser. Men til slutt vil Dragon komme helt nærme ISS og gå inn i den tidligere omtalte fri drift stillingen. Deretter til ett besetningsmedlem i ISS styre robotarmen på stasjonen slik at den får tak i Dragon og plasserer den korrekt til en sammenkoblingsport. Dersom denne manøveren går etter planen vil dette ende med den første sammenkoblingen av en privatfinansiert kapsel og romstasjonen. Dette vil på en måte bli en helt konkret start på en industri der private selskaper jobber i verdensrommet.

Dragon ankommer ISS
Bilde:SpaceX
Inne i kapselen venter det nesten 500 kilo med utstyr og forsyninger til romstasjonen. Disse må mannskapet laste av manuelt, før de fyller kapselen med utstyr og eksperimenter som skal returneres til jorden. Og det er her den virkelig store forskjellen mellom Dragon og Progress ligger. Netopp i den muligheten en Dragonkapsel har til å returnere last til jorden fremfor at den skal brenne opp i atmosfæren slik den vil i en Progress. Over ett tonn med eksperimenter og utstyr skal Dragon ha med seg tilbake til jorden når den forlater romstasjonen. Det vil foregå ved at robotarmen på ISS vil løfte den vekk, og at Dragon deretter skal forflytte seg vekk fra romstasjonen og etter hvert starte nedstigningen med å bremse seg inn i atmosfæren der den skal lande ved hjelp av fallskjermer.

Den første Dragonkapselen blir heist ombord
 etter en vellykket tur i Desember 2010 Foto:SpaceX
Vi kan jo bare håpe at det hele kommer til å gå bra, og at SpaceX ikke roter til denne viktige demonstrasjonen. Det er nok derfor de er så forsiktige med å sende opp Dragon før de har testet absolutt alle aspekter med styring og kontroll av kapselen. Men en kan jo lure litt på om de har tatt seg vann over hodet ved å slå sammen de to demonstrasjonene når raketten står på rampen og de ennå ikke er ferdig å teste softwaresystemer.