15.03.2011

NASA har tatt over kontrollen av JAXA's del av ISS

Som følge av det voldsomme jordskjelvet, med etterfølgende tsunami, i Japan har NASA tatt over kontrollen av den japanske delen av ISS. Dette på grunn av at kontrollsentralen i Japan ble stygt herjet av jordskjelvet. Nettopp muligheten til å gjøre ett slikt bytte av kontroll er nødvendig for å holde en så stor og kompleks struktur som ISS gående 24 timer i døgnet hele året. Derfor har også NASA utstyret som behøves for å utføre de daglige rutinene i kontrollen av den japanske delen av ISS. Hvor lenge dette skal vedvare er ukjent og avhenger nok mye av hva som skjer i Japan i tiden fremover.

Uventet utsettelse av Soyuz TMA-21

Legg til bildetekst
Den planlagte oppskytningen av Soyuz TMA-21 som skal ta med seg tre nye besetningsmedlemmer til ISS er utsatt på ubestemt tid etter en feil ble funnet i kommunikasjonssystemet ombord. Teknikere mener å har lokalisert problemet, og nå gjenstår selve reparasjonen før kapselen er klar. Den planlagte datoen for oppskytning var 29. Mars, men er som sagt nå utsatt på ubestemt tid.Dette for å gi teknikerene lengre tid til å finne årsaken til at utstyret feilet.Utsettelser av russiske oppskytninger er skjelden kost, og vekker dermed litt ekstra oppmerksomhet.

Dødsfall på Pad 39A

Mandag morgen omkom en arbeider fra United Space Alliance under arbeide på Pad 39A der Endeavour står klar til oppskytningen som er planlagt til 19. April. Mannen var ute for å utføre vedlikehold på strukturen rundt romfergen.Kolleger løp til og fant mannen livløs på bakken, og førstehjelp og gjenopplivning ble utført, men til ingen nytte. Ambulansepersonellet som kom til stedet bare minutter etter ulykken erklærte mannen død. Hvor han falt fra, eller årsaken til ulykken er ikke klaglagt ennå, men en kommisjon er satt på saken for å finne ut hvor det gikk så fatalt galt. Den forulykkede mannen er James D. Vanover, 53 år gammel. Vår dypeste menfølelse går til de etterlatte.