26.08.2012

Neil Armstrong har gått bort


Neil Armstrong (1930-2012) under Apollo 11
Verden mottok i helgen det triste budskapet om at Neil Armstrong(1930-2012) var død som følge av komplikasjoner rundt en hjerteoperasjon. Han vil alltid bli husket som det første mennesket som satte sine ben på Månen, og for å ha sagt de udødlige ordene:


"One small step for (a) man......One giant leap for mankind!" 


Armstrong var kjent som en person som valgte sine ord med omhu, han var uhyre nøyaktig og var faktisk flere turer i verdensrommet FØR han ble ansatt i NASA. Dette under eksperimentering med rakettfly høyt oppe i atmosfæren. Han kom til NASA i det andre kullet med astronauter, kalt The New Nine, og han kom dit som sivilist, i motsetning til de fleste andre. Noen vil påstå at det er nettopp hans status som sivilist som gjorde at han ble valgt til å være det første mennesket som gikk på månen.

Men før han kom så langt hold det på å gå galt flere ganger. Armstrong var kommandør på Gemini 8, og skulle sammen med David Scott utføre flere manøvre mens de var tilkoblet ett annet fartøy i bane rundt jorden. Etter sammenkoblingen begynte fartøyene å snurre rundt sin egen akse i ett økende tempo. Armstrong og Scott anslo at feilen lå i Agena-fartøyet de var koblet til, og valgte derfor å koble seg av dette slik at de kunne fly Geminikapselen fritt og stabilisere denne. Dette var imidlertid ikke korrekt, for feilen lå i en dyse på Geminikapselen som førte til at når kapselen var frakoblet økte bare farten ennå mer da det ble mindre masse å spinne rundt. Da Armstrong omsiden klarte å isolere feilen, og fikk stengt av ventilen spant fartøyet med rundt en omgang i sekundet, noe som er helt på grensen av hva mennesker tåler før de mister bevistheten. Mannskapet ble etter landing hyllet som helter ettersom de reddet eget liv og holdt hodet kaldt.

Neste møte med skjebnen var under en treningstur med ett fartøy som skulle etterligne månelanderen og dens flyveegenskaper. Maskinen var uhyre vanskelig å fly, og behøvde datamaskiner for å holde seg stabil. Under en slik tur sviktet dessverre maskinen, og Armstrong måtte iløpet av sekunder skyte seg ut med det innebygde katapultsetet. Likevel uttalte han senere at fartøyet var nesten uunnværlig for å få god nok forberedelse til oppdraget som ventet.

Etter Apollo 11 trakk Armstrong seg tilbake fra rampelyset etter en verdensturne i regi av NASA og den amerikanske stat. Dette fikk han mye kritikk for, blant annet fordi han ikke ville signere autografer. Filosofien var at han ville at verden skulle fokusere mer på selve betydningen av å lande på månen, istede for han selv som person. Han har av og till deltatt i dokumentarer, TV programmer og slikt, men dette er ikke ofte.

Vel, vi kan ikke annet enn å minnes han som en helt for hele verden. En som gjennom handling og ord introduserte menneskeheten til ett annet himmellegeme for første gang uten at han ville la det handle om seg selv.

R.I.P. Neil Armstrong

06.08.2012

Curiosity har landet !!!!

Curiosity har plantet sine seks hjul i sanden på Mars. Landingen ser ut til å ha gått helt utmerket etter planen. Jubelen stod i taket på JPL da landingen var bekreftet. Første bilde kom kun minutter etter landing og viser bakken bak Curiosity. Bildet over viser det første bildet som kom fra Curiosity. Bildet er utrolig lite, og tatt gjennom støvdekselet til ett av de bakre kameraene som skal abrukes til navigasjon og manøvrering. Større bilder kommer når NASA får lagt dem ut på sine allerede sprengte nettsider som følge av pågang.

MSL har separert

MSL har nå kvittet seg med overfartstrinnet som har beskyttet fartøyet og levert forsyninger på overfarten til Mars. Alt tyder på at fartøyet er i god stand, og at alt sålang går helt etter planen.

MSL - Curiosity i ferd med å lande

MSL er nå under en time unna sin kompliserte landing på den røde planeten. Planlagt landing er rundt klokken 0735. Sålangt ser alt bra ut, og alt er i rute for en perfekt landing. For å få til dette er imidlertid NASA avhengig av flere teknikker og utstyr som ikke har blitt testet på Mars før. Vi kan bare krysse fingrene og håpe det går bra !

GO CURIOSITY !