22.03.2012

ATV 3 klar for oppskytning

Foto: ESA
Den tidligere omtalte ATV 3 er nå klar for oppskytning Fredag 23 mars klokken 0534 norsk tid. Oppskytningen vil streames live på ESA sine sider. Se link under.
I skrivende stund er raketten akkurat blitt rullet ut til oppskytningsplattformen, og alt ser bra ut i øyeblikket.

Link til LIVE STREAM hos ESA

05.03.2012

Robonaut 2 har våknet

Dan Burbank og Robonaut 2 hilser offisielt på hverandre
Foto: NASA
Robonaut 2, roboten som tidligere er nevnt her på bloggen utførte 15.Februar 2012 det første håndtrykket mellom en robot og ett menneske i verdensrommet. Det var astronaut og kommandør på ISS Dan Burbank som fikk æren av å gjennomføre det første håndtrykket. Dette markerer nok en milepæl i Robonauts historie, og vi gleder oss til den skal settes i sving med mere avanserte oppgaver.

VIDEO av hendelsen

Oppskytning av neste ATV er utsatt to uker

Oppskytningen av det neste fartøyet i serien av automatiserte europeiske lastefartøy, ATV 3, er utsatt med to uker til rundt 23 mars. Oppskytning var planlagt til 9. mars i utgangspunktet.
Bildet viser ATV 2 som forlater ISS.
Foto:NASA
ATV 3 har fått det flotte navnet Edoardo Amaldi etter en Italiensk fysiker som har gjort store oppdagelser rundt temaer som partikkelfysikk og som i sin tid var med å starte forløperen til ESA. Grunnen til forsinkelsen er at det under en inspeksjon ble funnet uregelmessigheter i måten noe av utstyret ombord var pakket før ferden. Dette førte til at fartøyet måtte tilbake til prosesseringsrommet, delvis demonteres og åpnes, slik at problemet lot seg løse. Dette er mye arbeid for ett så lite problem, men ESA tar ingen sjanser med løse gjenstander ombord under noe så belastende som en oppskytning.

Orion strekker "vingene"

Foto: NASA
Amerikansk bemannet romfart i regi av NASA kom nylig ett steg nærmere virkeligheten, da det ble gjennomført en tast av fallskjermsystemet som skal bringe Orionkapselen trygt tilbake til jorden etter endte ferd. Testen gikk ut på å slippe en "mock-up" eller modell, av romfartøyet ut av ett lastefly i stor høyde med etterfølgende oppbremsning ved hjelp av fallskjermer før fartøyet traff bakken. Testen er ansett som viktig for å få fartøyet godkjent for bemannet romfart. I tillegg viste testen at de antakelser og beregninger gjort i forkant angående hvordan fallskjermene ville oppføre seg i luftstrømmen bak en fallende Orion-kapsel var korrekte. Fartøyet traff bakken i en hastighet av litt over 27 km/t, og tilfredstiller dermed kravet for bemannet romfart. Dette åpnet for videre testing av systemet, og vil bidra til å holde timeplanen slik at første oppskytning av ett komplett ubemannet fartøy som skal gå i bane kan finne sted i 2014 som planlagt. Om denne tidslinjen holder vil tiden vise, men inntil videre vil all trafikk til og fra ISS utføres av Russiske Soyuzfartøyer.